İş Güvenliği Hizmeti Almalı Mıyım?


Görkem Erimli
A Sınıfı iş Güvenliği Uzmanı & İlkyardım Eğitmeni
Firma
Erimli Danışmanlık
e-Posta
***********************
Telefon
***********************
Web Sitesi
***********************
Uzmanlık Alanları
- İlkyardım
- İş Sağlığı Güvenliği
İş güvenliği hizmetinin neden alınması gerekliliğinden bahsetmeden önce iş güvenliğinin tanımını yapmak doğru bir başlangıç olacaktır.

İş güvenliği, yapılan iş nedeniyle oluşabilecek her türlü uzun ve kısa vadeli sağlık problemlerini ortadan kaldırmayı amaçlayan sistemli ve bilimsel çalışmaların geneline verilen isimdir. Ülkemizde iş güvenliği, sadece işyeri ile ilgili olarak algılanmaktadır; ancak dünya genelini göz önüne aldığımızda iş güvenliği kavramı ücretli olsun veya olmasın yapılan her türlü işi kapsamaktadır. İş güvenliği hizmetlerinin amaçları çalışanları korumak, üretim güvenliğini sağlamak, işletme güvenliğini sağlamaktır. Şimdi ilk sorumuzun cevabına gelecek olursak; eğer vergi mükellefiyseniz ve en az 1 çalışanınız varsa cevabınız “ Evet” olmalıdır. Peki her işletme aynı iş güvenliği hizmeti mi alır ? diye bir soruda aklınıza gelebilir. Elbette ki her işletme aynı iş güvenliği hizmetini almaz. Alınan hizmetler bazı kriterlere bağlıdır. Bu kriterler 6331 İş Sağlığı ve Güvenliği Yasası ve yönetmelikleri ile belirlenmiştir. İş Sağlığı ve Güvenliği ile ilgili yükümlülükler işyerlerinin tehlike sınıflarına göre düzenlenmiştir. İş güvenliği uzmanının ve işyeri hekiminin aylık çalışma süreleri, tehlike sınıflarına göre farklılık göstermektedir. Aynı şekilde İSG eğitimi yenileme süreleri, risk analizi yenileme süreleri, acil durum ekip üyesi sayıları ve idari para cezaları gibi kavramların tamamı da işyeri tehlike sınıfına göre farklılık göstermektedir.

6331 sayılı İş Sağlığı Güvenliği Kanunu kapsamında iş yerleri tehlike sınıflarına göre 3 ana başlık altında toplanmıştır:

1- Az Tehlikeli  2 - Tehlikeli   3 -Çok Tehlikeli olarak adlandırılmıştır.
 
Tehlike Sınıfımı Nasıl Bulabilirim?

İşyeri tehlike sınıfı, o işyerinde yapılan asıl işin tehlike seviyesi dikkate alınarak belirlenir. Her işyerinin bir SGK sicil numarası vardır. Bu numara 26 rakamdan oluşur ve işyerinin birçok bilgisini kod olarak içerir (2.1092.01.02.9999999.034.99.05.000 örnek olarak verebiliriz.) Bu işyeri SGK sicil numarasının 2. hanesinden başlayarak 3, 4, 5, 6 ve 7. hanelerindeki rakamlar NACE kodu adı verilen bir kodu oluşturur ve tehlike sınıfı da bu kod üzerinden öğrenilebilir.

1- Az Tehlikeli İşyerleri: 

- 50 den az çalışanı olan işyerleri için 31 Aralık 2023 tarihine kadar iş güvenliği hizmetlerini her ay danışmanlık hizmeti olarak alma zorunlulukları yoktur. Ancak işyerlerine ait Risk Analizi ve Acil Durum Eylem Planlarının bulunması gerekmektedir. İşyerinde çalışan her bir personelinin iş güvenliği eğitiminin tamamlamış ve işe giriş muayenelerinin yapılmış olması gerekmektedir. 

- 50 den fazla çalışanı olan işyerleri her ay düzenli olarak İş Güvenliği Uzmanı ve İş yeri hekiminden hizmet alması gerekmektedir. 
 
2- Tehlikeli İşyerleri:

En az bir çalışanı olan iş yerleri her ay düzenli olarak İş Güvenliği Uzmanı ve İş yeri hekiminden hizmet alması gerekmektedir.
 
3- Çok Tehlikeli İş yerleri:

En az bir çalışanı olan iş yerleri her ay düzenli olarak İş Güvenliği Uzmanı ve İş yeri hekiminden hizmet alması gerekmektedir.

Tüm bu bilgilerden sonra siz de kendi şirketinizin Nace koduna bakarak, iş güvenliği konusundaki danışmanlığın hangi aralıktaki düzende almanız gerekliliğini tespit edebilirsiniz. Ayrıca bu konuda ihtiyaç duyduğunuz destek ve bilahare sorular için bizimle irtibata geçebilirsiniz. Sizlere iş güvenliği konusunda destek ve rehberlik etmekten memnuniyet duyacağız.

Görkem Erimli
A Sınıfı iş Güvenliği Uzmanı & İlkyardım Eğitmeni
İletişim Whatspp Logo
Atesoft Web tasarım - Web Sitesi geliştirme