Hüseyin Aksel
Mali Müşavir/Kurucu
Firma | Corpinet |
e-Posta |
huseyin.aksel@corpinet.com |
Telefon |
0532 4460768 |
Web Sitesi |
www.corpinet.com |
Uzmanlık Alanları |
- KVKK - Şirket Kuruluş ve Devri - Vergi - Yazılım ve Dijital Dönüşüm |
Sizden önce CV’niz, sizi temsil edecektir bundan dolayı sizi yansıtacak şekilde oluşturmaya çalışmalısınız. Bunu yaparken abartıdan, tutarsızlıktan, gereksiz bilgi vermekten kaçınmalısınız. Karşınızdaki kişinin sizin hakkınızda fikir sahibi olması için gerekli, güvenilir bilgiler içermelidir. CV’nizde tasarımlar kullanacaksanız bunların göz yormamasına ve çok renkli olmamasına dikkat edin. Aynı şekilde yazı stilinin seçimi çok önemli olup punto aralığı 10-12 seçilerek yazılmalı. Mümkün oldukça anlaşılır, net, kısa ve öz bilgilerden yararlanın.
CV’niz iki sayfayı geçmemeli mümkün olduğunca bir sayfaya sığdırılmalıdır. Sayfa düzenini verimli kullanarak tek sayfaya indirgeyebilirsiniz. CV’nize 10-20 saniye bakılarak rahatlıkla hakkınızda ilk izlenim oluşturmalıdır. Gideceğiniz şirekte göre özgeçmişinizde ufak değişiklikler yapmaktan çekinmeyin mesela başvuruda bulunduğunuz şirketin logosundaki rengi CV’nizde kullanabilir ufak ayrıntılardan değer verdiğinizi, önemsediğinizi hissettirebilirsiniz ayrıca özgeçmişinizi başvurduğunuz pozisyona uygun hale getirmek için vakit harcayın.
CV’nizi ingilizce hazırlamak, sizin tercihinize ve başvurduğunuz şirkete göre değişmektedir. Uluslararası bir firmaya başvuruyorsanız ingilizce CV göndermek sizi ön plana geçirebilir veya özellikle ingilizce istemiş olabilirler. Bazı firmalar ise çeşitli web siteleri üzerindeki iş ilanlarını aradığı yetkinlikleri ingilizce olarak paylaşmaktadır bu durum halinde de CV’nizi ingilizce yazmakta fayda var.
CV Nasıl Yazılır?
“Cv nasıl yazılır ?” bu sorunun cevabını öğrenmek ve uygulamak için CV’nin içeriğinin nelerden oluştuğunu öğrenmekle başlayabiliriz. Öncelikle CV’nizin en üst sol kısmına bir fotoğrafınızı ekleyerek başlayabilirsiniz. Fotoğrafınız mümkün olduğunca ciddiyet içermeli. Arka planın tek renk olan, sade ve şık bir kıyafetle tamamlayabilirsiniz.
www.cvyaz.com
İletişim Bilgileri
CV’nizin en görünür kısmında olmalıdır. Telefon numaranızı, e-mail adresinizi, konumunuzu ve doğum tarihinizden oluşmalıdır. Adresinizi açık adres vermek yerine il ilçe şeklinde yazabilirsiniz. Başvurduğunuz iş başka bir şehirdeyse kabul edildiğiniz takdirde kalacağınız adresi belirtmenizde fayda var. Ek olarak Linkedin logosu üzerine profil sayfanıza ulaşabileceğiniz bir link eklemeniz ayrıcalık kazandıracaktır.
Eğitim Bilgileri (Education)
Eğitim bilgilerinize üniversite ismini, bölümü ve başlama-bitiş tarihini eklemelisiniz. Eğer üniversite öğrencisiyseniz eğitim bilgilerinizi deneyim bilgilerinin üst kısmına yazabilirsiniz fakat mezunsanız iş tecrübelerinin altına ekleyebilirsiniz.
Kariyer Hedefi (Career Goal)
Kendinizi en doğru şekilde sizin dilinizden ifade edebilecek bir yazıdır. Kariyer hedefinizi yazmadan önce kendinizi tanımalısınız, ne istediğinize nelere önem verdiğinize karar vermelisiniz . Vizyonunuzdan bahsederek ve başvurduğunuz şirketin misyonunu dikkate alarak kendinizi en doğru cümlelerle ifade etmelisiniz.
Deneyim Bilgileri ( Work Experiences )
Deneyim bilgilerinizi iş ve staj tecrübeleriniz oluşturmaktadır. En dikkat edilmesi gerekenlerin başında iş ve staj tecrübelerinizi ters kronolojik sıra kullanılarak yazmaktır yani en son hangi iş veya stajda bulunduysanız en başta o olmalıdır ve altlara gidildikçe daha az ayrıntıya yer verilmelidir. Stajlarınızı yazarken hangi departmanda bulunduğunuz ve staj süresi boyunca yaptığınız işler, aldığınız sorumluluklar hakkında kısa bilgileri madde madde ekleyerek tamamlayabilirsiniz. Başlama ve bitiş tarihlerini eklemeyi de unutmamalısınız.
Gönüllü Deneyimler ( Volunteer Experiences)
CV’nizin bu bölümünde gönüllü bulunarak katılmış olduğunuz kulüp, sosyal sorumluluk projeleri, vakıflar, derneklerdeki tecrübelerinizi aktarabileceğiniz kısımdır. Sizin farklı yönlerinizi geliştirebilecek bu tür kuruluşlarda bulunmak profesyonel yaşamınızın yanı sıra sosyal yönünüzün de etkin olduğunu fark ettirecektir.
Beceriler ( Skills/ Qualification )
Beceriler kısmını oluşturan yetkinliklere örnek verecek olursak dil becerileri, bilgisayar becerileri ve benzerleri şeklinde ekleyebilirsiniz. Bu becerileri derecelendirmeyi unutmayın ve gerçekçi olmasına özen gösterin. Ayrıca Toefl, Yds gibi sınavlardan almış olduğunuz puanları da eklemekte fayda var. Başvurulan iş/staja kabul edilmek için birkaç anahtar kelimeyi beceriler kısmına ekleyerek boşlukları doldurabilirsiniz: Takım çalışması, işbirliği, iletişim becerileri, liderlik, esneklik gibi kavramlardan uygun olanlarını seçerek CV’nize ekleyebilirsiniz.
Kurslar ( Courses )
Öğrenci hayatı kişinin en dinamik bilgiye aç olduğu dönemdir. Bu zamanı verimli kullanarak yeni yetkinlikler kazanabilirsiniz. Katıldığınız eğitimleri, sertifikasyon programı içeren seminerleri, sürücü belgenizin olduğunu, kursları aldığınız kurumu ve tarihini ekleyerek CV’nize aktarabilirsiniz.
Hobiler ( Interests )
Hobiler sizin karakterinizi, kişiliğinizi yansıtacak daha özel bilgiler verir. Hobileriniz basit olmamalı, katma değeri yüksek hobiler edinmelisiniz. Hobileriniz okumaktan veya bir yerlere gitmekten öteye geçmeli, hobinizi yaşamalısınız. Mesela tiyatroya gitmek yerine tiyatroyu bizzat yapmalısınız. Yaratıcılığınızı arttıracak, ön plana çıkaracak resim yapmak seramik atölyesine katılmak gibi hobiler edinebilirsiniz. Buna ek olarak voleybol, basketbol oynadığınızı yazarak okuyan kişiye takım oyuncusu olduğunuzu ispat edebilirsiniz. Dansa başlamak istiyorsanız bireysel danslar yerine senkronik hareket edebileceğiniz dansları seçerek de bunu gösterebilirsiniz. Hobiler kısmından beklenmedik bir soruyla sizin dürüstlüğünüzü ölçmek amacıyla bir soru gelebilir mesela hobileriniz de fotoğrafçılığı eklediyseniz doğa çekimleri için hangi lensi kullandığınız sorulabilir. Rahatlıkla cevap vermeniz için dürüst olmayı ihmal etmemelisiniz.
Böylelikle CV nedir, nasıl yazılır adlı yazımızı tamamlamış olduk. Kendinize bir CV yaratmak için Corpinet’in sizler için hazırladığı Hızlı CV sayfasını ziyaret edebilirsiniz.